Byta till sommardäck

Datum sommardäck

Så börjar det bli dags att byta till sommardäck på bilen igen, ett säkert vårtecken. Det är fortfarande snö på en del ställen i landet men bytet kommer fortare än man tror. Det är alltid bra att vara förberedd. Sista dagen för att byta till sommardäck är 15 april men man får köra med dubbdäck fram till första maj om det fortfarande krävs där man bor. Visst får man fortsätta att köra på vinterdäck utan dubbar men det är absolut inget jag kan rekommendera. Vinterdäck är uppbyggda på ett helt annat sätt, med annat gummi och de är totalt olämpliga sommartid. Med dåligt våtgrepp och nästan inget sidogrepp.

Enligt svensk lag så får man köra på sommardäck som har slitits ned ända till 1,6 millimeter men det är inget jag rekommenderar. Vill man vara säker på att inte sladda runt i det första regnet så är det dags för nya däck redan när däckdjupet hamnat på 3 millimeter.Kolla dina däck

Börja alltid med att kolla mönsterdjupet på dina sommardäck om du har några, det gör du enkelt med en linjal. Är det mindre än tre millimeter så kan det definitivt vara dags att köpa nya. Om något av dina däck är mer nerslitet än de andra så kan det vara fel på hjulinställningen på din bil. Åk till närmaste verkstad och kolla inställningarna och justera. Kolla att du har tillräckligt med luft i däcken, åk till macken och fyll på för säkerhets skull. Skulle det visa sig att tre av däcken har bra med luft men inte det fjärde? Då har du kanske pyspunka eller en läckande ventil, kolla alltid det.Byt däcken – Steg för steg


  1. Se till att din bil står plant, du vill inte riskera att den börjar rulla när du ska byta däck.
  2. Lossa bultarna några varv medan bilen fortfarande inte är upphöjd.
  3. Om dina fälgar skulle ha rostat fast i hjulnavet ska du göra följande: skruva fast bultarna igen fast inte så hårt, sänk ner bilen och kör försiktigt medan du rattar lite fram och tillbaka så kommer det att släppa.
  4. Kolla vilka däck som är minst slitna av dina sommardäck och sätt dem där bak på bilen. Då minimerar du riskerna för att sladda om du skulle få vattenplaning.
  5. Dra inte fast bultarna så hårt det bara går när du är klar, då kommer du få väldigt svårt att få loss dem igen.
  6. Efter att ha kört i några dagar med de nya däcken kan det vara bra att kolla och efterdra alla bultar på hjulen. Speciellt om du kör med aluminiumfälgar.
  7. Åk och kolla lufttrycket i däcken igen på närmaste mack.

 

Behöver du ytterligare information och vägledning? Besök www.bytadack.nu!

 

 

Vertical Menu

Search

Categories

  • Inga kategorier